De ce sa credem in Dumnezeu?

 

In primul rand, ce inseamna sa crezi in Dumnezeu? Multi dintre noi am raspunde afirmativ la intrebarea “crezi ca Acesta exista?”, probabil ca nici nu am sta pe ganduri, considerand ca asa e moral, firesc, fara a realiza cu adevarat ce presupune credinta in Dumnezeu. Atunci cand raspunsul tau la intrebarea anterioara este “DA”, si vine din suflet, acest lucru trebuie sa fie observabil in comportamentul tau de zi cu zi. Iar aceasta comportare nu presupune decat a-L iubi pe Dumnezeu si pe toti cei din jurul tau si a actiona asa cum presupune iubirea. Pentru ca iubirea nu e egoista, nici falsa, nici mincinoasa, ea e blanda, indelung rabdatoare si pune mai presus nevoile si dorintele celorlalti si nu pe ale sale.

Acum revenind la titlu: “De ce sa credem in Dumnezeu?”. In primul rand, tu ca fiinta umana, vie, unica si avand capacitatea de a gandi, cum crezi ca ai fost creat? Crezi ca ai aparut asa din senin? Sau, la cat de complexa e fiinta umana, chiar crezi ca ar exista posibilitatea sa fi evoluat dintr-o maimuta? Si totusi, la randul ei si pe maimuta a creat-o cineva. Sau te gandesti ca o stea a explodat si a imprastiat miliarde de atomi, iar din acestia suntem noi facuti? Sa fim seriosi, ceva atat de complex precum intregul organism uman nu poate fi creat asa la intamplare. Pana in prezent, oricat de profunde au fost cercetarile stiintei, aceasta nu a reusit sa ajunga la un rezultat valid. Sau cerul si natura, cum crezi ca au fost create? Sau presupui ca au existat din totdeauna? Nici un lucru de pe acest pamant nu dateaza din totdeauna, prin urmare cineva le-a creat si pe acestea, si daca nu Dumnezeu, atunci cine? Stiinta ce explicatie are? Cel mai minunat ar fi ca toti sa avem credinta fara sa cerem dovezi, cum ne spune si Biblia: “Crede si nu cerceta”, dar nu e tocmai usor. Astfel ca drumul spre descoperirea adevaratei naturi umane nu e atat de simplu, dar as dori sa va dau un indemn: cheia e sa va puneti intrebari! La care sa va raspunde-ti cu maxima sinceritate, iar fiecare raspuns va genera o alta intrebare, care va va aduce cat mai aproape de adevar. Cautati inauntrul vostru! Daca la inceput veti avea impresia ca interiorul va este rece si gol, nu va abateti de la drum, cautati mai adanc, cu siguranta veti gasi acele raspunsuri de care aveti nevoie. Intrebarile esentiale pe care trebuie sa ni le adresam sunt urmatoarele: “Cine sunt?”, “De unde vin?” si “Incotro ma indrept?”. Intrebarile acestea sunt importante deoarece nu putem trai pe acest pamant fara sa stim cine suntem si ce scop avem in viata, altfel am fi ca niste roboti carora li s-a atribuit o sarcina de rezolvat si nu pot sa priveasca mai mult de atat.

Unul dintre argumentele in favoarea existentei Marelui Creator o reprezinta distanta planetei Pamant fata de soare. Insasi stiinta a constatat faptul ca viata pe Terra nu ar exista in cazul in care aceasta ar fi putin mai aproape de Soare pentru ca ar fi mult prea cald, iar daca ar fi un pic mai departe de acesta conditiile de trai pe planeta noastra ar fi imposibile datorita temperaturilor mult prea scazute. Din nou, sa credem ca sansa oarba a facut ca Terra sa se afle la distanta optima fata de Soare, ar fi o exagerare. Mai exista si alte caracteristici inexplicabile, cum ar fi compozitia chimica a aerului. Oxigenul este unul dintre cele mai importante componente ale aerului, fara de care omul nu poate trai. Cum sa credem ca o intamplare a facut ca noi oamenii sa inspiram oxigen si sa producem bioxid de carbon, iar, in acelasi timp, de acesta din urma natura are nevoie pentru a crea oxigen, si astfel consumul lui este recuperat de producerea lui, avand ca rezultat crearea unui sistem perfect de supravietuire. Probabilitatea matematica ca existenta in acelasi timp a acestor factori sa fie o coincidenta este egala cu zero, doar prezenta unei inteligente superioare poate explica toate acestea.

A crede in existenta lui Dumnezeu inseamna a crede in existenta continuitatii vietii dupa moarte. Sufletul (spiritul, sau cum doreste fiecare sa il numeasca) este cel care asigura aceasta eternitate, este atat mijlocul cu care trecem prin viata aceasta pamanteasca, dar si singurul lucru care ne ramane dupa moarte. Nu te-ai intrebat niciodata de ce nimeni in viata aceasta nu poate fi complet fericit? Este dovedit psihologic faptul ca frumusetea, banii, functiile, proprietatile sau inteligenta, independente una de cealalta sau chiar toate la un loc, nu au capacitatea de a construi o fericire deplina, eterna. Iti pot oferi o stare de bine, de entuziasm sau chiar de implinire, dar numai pe perioade de timp delimitate. Marii psihologi si filozofi ai lumii s-au straduit enorm sa descopere cheia unei vieti fericite, dar tot ce au putut sa cladeasca au fost unele sfaturi, si pasi, intradevar utili, care te ajuta sa ai o viziune mai optimista asupra umanitatii si a intregii vieti si te invata sa urmezi o viata sanatoasa atat din punct de vedere fizic cat si psihic. Acestea sunt aspecte cu adevarat importante, care au contribuit la dezvoltarea speciei umane  si continua sa faca acest lucru, dar nu este fericirea, fericirea e altceva. Fericirea este o emotie pura, de o intensitate patrunzatoare, si care iti ofera o senzatie unica de impacare, atat cu tine cat si cu cei din jur, e un sentiment mai special, dar care vine rar si trece repede, aici pe pamant. Nicolae Filimon a vorbit despre aceasta emotie asa: “Fericirea perfecta nu exista pe acest pamant; aceasta s-a zis de mult timp si de oameni invatati; avem insa iluziunea, credinta si speranta. Aceste daruri divine compun pentru noi, aici pe pamant, ceea ce numim fericire.” Prin urmare, daca aici pe pamant nu avem posibilitatea de a fi fericiti, atunci cand vom fi? E destul de limpede ca trebuie sa mai urmeze ceva dupa moarte, viata aceasta nu poate fi totul, nu ar avea sens.La acest lucru s-a referit si Nicolae Filimon cand a spus “pe acest pamant”, daca nu pe acesta, aunci pe care?sau unde? Exista un loc pregatit pentru noi dupa sfarsitul vietii, defapt sunt doua, unii le numesc rai si iad, altii spun doar sus si jos, iar unii au alti diferiti termeni, dar denumirea nu este atat de semnificativa, important e ca viata continua si dupa moarte. Sa recapitulam. Faptul ca fericirea nu poate fi dobandita pe acest pamant inseamna ca nu am fost creati doar pentru existenta terestra, inseamna ca mai exista si o alta viata nepamanteasca sau netrupeasca, o viata in care ne vom putea bucura de adevarata fericire, deci este o viata pentru care, aici pe pamant, trebuie sa luptam, pentru ca, la fel ca in orice domeniu, doar cei care se straduiesc si dau tot ce au mai bun din ei vor fi rasplatiti. Dumnezeu a pregatit tot ce e mai bun pentru noi, trebuie doar sa avem macar un pic de credinta.

Un alt subiect doveditor pe care as dori sa il deschid este moartea clinica.” Moartea clinica reprezinta o situatie aflata la limita dintre viata si moarte, de cele mai multe ori fiind vorba despre pacienti aflati in situatii critice din punct de vedere medical, avand functiile vitale biologice-activitatea cardiaca si respiratia-abolite pentru anumite perioade de timp.” Te intrebi ce legatura are moartea clinica cu Dumnezeu? Ei bine, iti voi explica. Un numar tot mai mare de oameni, din toate colturile lumii relateaza, detaliat, ce au vazut cand au trecut prin experienta de moarte clinica. Interesant este faptul ca toti sustin ca au vazut aproximativ aceleasi lucruri, adica, o lumina puternica, pe Dumnezeu si ingerii. Nu o sa abordez subiectul din punct de vedere filozofic si emotional descriind toata frumusetea si minunatia despre care vorbesc acestia, ci am sa tratez situatia din punctul de vedere al logicii. Faptul ca oameni diferiti, din tari diferite, avand culturi diferite si vorbind limbi diferite, cu totii declara, rand pe rand, ca au vazut aceleasi lucruri, este deja un motiv pentru a incepe sa crezi. Dar nu e doar atat. Daca unii explica aceste experiente ca fiind deviatii ale creierului, cum se poate explica faptul ca, unii pacienti, aflandu-se in moarte clinica, atunci cand s-au trezit au putut descrie tot ce se intamplase in sala alaturata, in care in acel moment(cand pacientul se afla in moarte clinica) avea loc o operatie, dand detalii amanuntite despre ustensilele folosite de doctor si descriind restul de personal care asista la operatie? Doctorii au ramas uimiti, dar si tacuti, neavand nici o explicatie. Pe buna dreptate, ce justificare ar mai fi putut exista? Sau un alt exemplu. Cum poate fi explicat acest caz, in care, o femeie se afla in moarte clinica o anumita perioada de timp, dupa care, se trezeste si relateaza persoanelor de fata despre lumina pe care a vazut-o si cum a simtit atingerea si iubirea lui Dumnezeu. Era foarte fericita, simtea ca viata ei s-a schimbat si ca acum are cu adevarat un sens, simtea ca a renascut, dar observa ca nu este in totalitate crezuta. Drept dovada le spune ca in timp ce urca spre lumina a observat ca pe acoperisul spitalului se afla un pantof rosu. Medicii nu au ezitat nici o clipa sa verifice si, intradevar, pantoful era acolo, asa cum a marturisit femeia. Din nou, acestia au ramas fara cuvinte si fara o explicatie medicala. Medici de renume, din intreaga lume, au constatat ca nu exista o justificare medicala in acest sens, doar existenta lui Dumnezeu poate explica aceste experiente ce au loc in moarte clinica.

Acestea sunt unele dintre motivele logice care dovedesc existenta lui Dumnezeu, o data ce prin ele(sau altele) vei incepe sa crezi, vei fi surprins placut cand ai sa si simti in interiorul tau prezenta Creatorului, deoarece El se exprima prin iubire si iertare, iar in adancul nostru cu totii avem nevoie disperata de acestea.