Dumnezeu II

Ce vrea Dumnezeu de la noi?

 

In primul rand, cine este Dumnezeu? Dupa cum am observat si in celelalte articole (“Constiinta” si “De ce sa credem in Dumnezeu”) El este Cel care ne-A creat , inzestrandu-ne cu o constiinta si cu puterea liberului arbitru.

Prin puterea liberului arbitru intelegem faptul ca Dumnezeu ne-a daruit atat viata cat si un pamant pe care sa il locuim, oferindu-ne noua sansa de a alege drumul pe care dorim sa il urmam. Fiecare alegere ne apartine, fiecare pas pe care il facem reprezinta decizia noastra, fiecare cuvant pe care il rostim nu iese fara voia noastra, fiecare gand pe care il concepem isi are radacinile in profunzimea gandirii noastre, absolut fiecare detaliu se intampla cu permisiunea noastra. Sub influenta celor din jur sau nu, tu esti cel care gandesti, vorbesti, actionezi. Tu ingaduiesti gandurilor tale sa devina actiuni si tot tu decizi care sunt cugetele tale si pe ce principii se bazeaza intreaga ta existenta. Tu hotarasti ce scoala sa urmezi (poate sub influenta parintilor, dar tu esti cel care ai ales sa te lasi influentat), in ce domeniu sa aplici, in ce mediu social sa-ti petreci timpul, ce haine sa porti, daca sa pastrezi un copil sau nu, etc. Toate acestea, si multe altele, sunt decizii in care tu trebuie sa alegi. Depinde de tine daca faci alegerea corecta sau pe cea gresita. Am auzit afirmatii de genul : “Nu exista alegere corecta sau gresita, toate au cate putin din fiecare. “. Multe alegeri pot fi interpretabile, dar cu siguranta exista acele principii morale de baza care nu ar trebui contestate. De exemplu, daca iti ofera cineva droguri, este evident faptul ca alegerea corecta (in primul rand fata de tine insuti) este refuzul, desi e posibil ca unii dintre voi sa ma contrazica, sustinand ca exista si o parte buna a acestora, acea senzatie de “fericire” pe care ti-o ofera. Nu sunt de acord. “Fericirea” oferita de droguri nu are nici o legatura cu fericirea pe care ne-o dorim, nu reprezinta nici macar o mica parte din aceasta.

Asadar, Dumnezeu ne-a inzestrat cu liberul arbitru, facem alegeri in fiecare moment, corecte sau gresite, sunt doar ale noastre. Dar oare de ce ne-A oferit El posibilitatea de a decide? Oare de ce ne-A zidit cu o gandire libera? Si daca El Insusi a facut toate acestea, atunci de ce ar vrea ceva de la noi? Raspunsul e simplu, pentru ca Dumnezeu vrea ca fiecare dintre noi, din propria initiativa, sa Il caute, sa Il doreasca in viata sa, sa se increada in El si sa Il iubeasca. Dumnezeu ne-ar fi putut crea de la bun inceput cu o gandire standard, care sa vizeze credinta in Acesta si respectarea poruncilor sale, dar ce sens ar fi avut? El vrea ca din sufletele noastre sa izvorasca  dorinta de a face ceea ce e bine si de a merge pe calea cea dreapta, din propria vointa si nesiliti de nimeni.

Astfel, prin felul in care ne traim viata ii multumim, sau nu, lui Dumnezeu, pentru ca ne-a daruit oportunitatea de a trai.

Pentru inceput, El vrea ca noi sa fim corecti unul fata de celalalt. Un om care crede in Dumnezeu are mereu acest tel in minte. Nu e usor ca atunci cand ai parte de o nedreptate, ca de pilda, in momentul in care descoperi ca cineva a spus un lucru urat despre tine, sa nu reactionezi. Cum ai putea sa nu il percepi ca pe un fapt foarte personal? Sa nu tii suparare fata de persoana respectiva? E ceva ce te-a afectat, un lucru destul de grav iar nici o explicatie nu mai poate sterge cele spuse. Si totusi cum mai poti sa vorbesti si sa relationezi cu acel om fara resentimente? Tocmai acest lucru ne invata Dumnezeu. Oamenii sunt buni, dar in lume sunt influente negative (diavoli) care ii manipuleaza. Oricand esti victima unei nedreptati, gandeste-te ca nu omul acela a savarsit fapta, ci altcineva a facut-o iar persoana respectiva a fost doar o marioneta. Stiu ca e greu, dar tocmai de aceea trebuie sa fim mereu constienti si foarte treji pentru a fi capabili sa detectam, atat la noi cat si la cei din jur, actiunile daunatoare ale celui rau, si mai apoi sa separam fiinta umana de aceste influente malefice. Daca acest lucru va deveni un obicei pentru tine iti va fi mult mai usor sa ierti, sa-i intelegi pe oameni, sa te intelegi pe tine si sa fii cu sufletul cat mai curat. Spun ca te va ajuta sa te intelegi pe tine deoarece fiecare dintre noi am fost si suntem manipulati de cel rau, iar daca nu suntem atenti la gandurile si actiunile noastre, riscam sa fim pe deplin controlati de el.

Adevarul este un alt mare obiectiv al omului credincios. Totul incepe prin a-ti observa propriile ganduri. Atunci cand urmaresti adevarul este evident faptul ca, trebuie sa eviti, pe cat posibil, minciuna. Dorind sa faci voia lui Dumnezeu (aici ma refer la cei care cu adevarat doresc acest lucru) vei actiona in asa fel in cat, mai apoi, sa nu fii nevoit sa minti. De exemplu, atunci cand esti tentat sa iti trisezi seful la serviciu te vei gandi de doua ori inainte de a face acest lucru, in primul rand pentru ca nu este corect, iar in al doilea rand pentru ca ori va trebui sa recunosti acel fapt ori vei fi nevoit sa minti pentru a te acoperi. Avand in vedere faptul ca a doua varianta nu este acceptata de omul cu credinta sincera in Dumnezeu, acesta va lupta de la bun inceput cu tentatia de a trisa. Oare cum ar fi lumea daca am fi toti asa? Oare crezi tu ca degeaba a lasat Dumnezeu cele zece porunci printre care se enumera si “Sa nu ridici marturie mincinoasa asupra aproapelui tau” si “Sa nu furi”. Toate acestea au rolul de a ne proteja pe noi.

Tot cu acelasi scop ne-a fost data si porunca “Sa nu fii desfranat”. Din pacate, in stadiul in care a ajuns lumea in ziua de azi aceasta porunca este complet ignorata. Inca de la varste extrem de fragede se intretin relatii sexuale, iar acest lucru este considerat normal de un numar tot mai mare de oameni. Oamenii se lasa condusi de placere, care se pare ca nu dureaza atat de mult, asa ca pornesc in cautarea unei noi placeri si va rog sa retineti, nevoia de placere, o data satisfacuta, creste din ce in ce mai mult. Henry George a spus candva: “Omul este singurul animal ale carui dorinte cresc pe masura ce sunt hranite, singurul animal niciodata satisfacut.” Deci daca ai ales sa iti traiesti viata in functie de placere, te anunt ca vei fi controlat de aceasta. Trebuie aici sa facem o diferentiere intre placere si fericire, sunt doua lucruri complet diferite. Placerea vine din exterior, in timp ce fericirea vine din interior.

Stiai ca, numai anul trecut, in Romania s-au inregistrat 28.507 divorturi? Iar motivele cele mai des invocate au fost violenta domestica si infidelitatea. Te-ai gandit vreodata cat de mult ar scadea numarul divorturilor daca oamenii nu ar mai intretine relatii sexuale in afara casatoriei? Si in acest caz ce rol crezi ca au poruncile lui Dumnezeu? Evident, de a ne proteja pe noi. Actul sexual a fost creat pentru a putea face copii si nu pentru placerea fizica niciodata satisfacuta.

Daca analizezi sincer si fara idei preconcepute cele zece porunci, adica ceea ce vrea Dumnezeu de la noi, vei observa ca tot ceea ce ne cere este spre binele nostru. Poruncile primite de la El nu au un sens autoritar sau barbar si nici nu te ingradesc sau te limiteaza, pur si simplu te protejeaza.